Ma 2020. április 3. péntek, Buda, Richárd napja van.

 
 
 
 
 
 
 Napi hírek, események
[2013-11-06] Cissé-i beszámoló

Tisztelt Képviselőtestület !
Engedjétek meg, hogy ezúton számoljak be a legutóbbi Charta kis találkozóval kapcsolatosan.
A találkozó a franciaországi Cissé-ben volt, és a témája a környezetvédelem, az alternatív energiaforrások és az újrahasznosítás. A delegációnk négy főből állt.
1. első nap érkezés Cissé-be, ahol rendkívül barátian, igazi francia vendégszeretettel fogadtak bennünket. A vendéglátó családok szinte családtagnak tekintettek minket, és aznap este egy három órás vacsorát rendeztek számunkra. A velük való kommunikációt megkönnyítette, hogy volt a delegációnkban franciául beszélő is. Ezt vendéglátóink nagyon értékelték, főleg azért is mert az angollal itt nem sokra mentünk.

2. Második nap a kötelező programok jegyében telt el, és a kitűzött témához kapcsolódóan, olyan helyeket látogattunk , amelyek jó például szolgáltak. Beszámolót nem kellett külön tartani, bár felkészültünk rá, de az aktív közreműködést az előadások során elvárták tőlünk, tehát folyamatos kétirányú kommunikáció zajlott végig.


a. Az első helyszín egy mezőgazdasági telep volt, ahol a gazdasági épületek tetejét napelemekkel látták el a teljes felületen. Összesen 60 helyi farmer fogott össze, pajtáikat, istállóikat így hasznosítva ,hogy részben csökkentsék energiaköltségüket,ill. hogy eladják a termelt áramot. A felület összesen 42000 m2, a termelt áram 2012-ben 6,4 MWh ez kb 6300 ember fogyasztása. 1000m2 felület megfelel, 450 tonna CO2 kibocsátású más energiaforrás teljesítményével. Ezenkívül a szolár panelek elhasználódásuk után újrahasznosíthatóak.

 

b. A második helyszín egy ökológiai szennyvíz tisztító telep volt, ahol kizárólag csak biológiai víztisztítás történik, adalék anyagok hozzáadása nélkül. A szennyvíz telep a Cissé -ből jövő szennyvizet tisztítja. A folyamat a következő:
A bejövő szennyvizet először megszabadítják a nagyobb szilárd szennyezéstől, és zsiradéktól, majd felpumpálják az első szintre, ahol az un. lagúna van ami egy sásból álló széles és hosszú növényi sáv. A z ide pumpált szennyvíz a baktériumok által tisztul. A növények közvetlen nem vesznek részt a tisztításban, hanem biztosítják az életadó oxigént, és talajt a baktériumok számára. A tisztítás két lépcsős, majd a szabadba kerül a víz, ahol részint elpárolog, részint visszakerül a talajba. Kérdésemre, hogy miért nem használják öntözésre, azt válaszolták, nagyon drága lenne a beruházás. Egyébként egy Cissé-i lakos szennyének tisztítására egy m2 terület elég. Ez a telep 1900 lakosra tervezett, és 20 évig működik.

c. Ebéd következett, mialatt delegációnk franciául is beszélő tagját az a megtiszteltetés érte, hogy felkérték egy rádió interjúra. Ebéd után a következő látogatást egy szélerőműnél tettük. Az eső miatt nem sikerült behatóbban tanulmányozni, de a lényege, hogy összhangban a Kiotói Egyezménnyel, a klímaváltozás miatt környezet kímélőbb, a gázkibocsátást csökkentése érdekében a Poitou- Charentes régió elindította a szélerőművek telepítését, ebből Cissé megye is részt kapott, és mint a legnagyobb közülük összesen 664 MWh energiát termel.

d. Végül, de nem utolsó sorban aznap még meglátogattunk, egy biodízel üzemet.2007-ben a farmerek összeálltak szövetkezetté, és megépítették ezt az üzemet, amely napraforgómag, és repcemag feldolgozásával étolajat, metanol hozzáadásával biodízelt, növényi glicerint ill. melléktermékként még állateledelnek való anyagot állít elő. Az üzem heti hat munkanappal 24 órában, 230 000 tonna olajos magvat dolgoz fel ebből 140 000 maghúst sajtol ki, és 60 000 Tonna biodízelt valamint étolajat állít elő. A biodízelt az olajtársaságok vasúton elszállítják, majd bekeverve a saját dízelolajukkal, juttatják el a benzinkutakra. A dízelolaj 7% biodízelt tartalmaz. A beruházás 35M Euro volt.
Ez volt a nap hivatalos záró programja, utána vacsora a családoknál.

3. A következő napon egy borászati gazdaságot látogattunk meg, ahol biogazdaságokból származó szőlőt dolgoznak fel. Érdekes módon az összes művelet a föld alatt zajlik 14C fok hőmérsékleten, állandó páratartalommal. A késztermék is itt üvegekben várja a majdani elszállítást, és csak akkor kerülnek a felszínre, amikor bedobozolva, elszállítják őket.
A nap hátralévő részében egy szép települést tekintettünk meg , ahol egy barlangvendéglőben helyi specialitást fogyasztottunk el.
Este táncos mulatságot szerveztek, ahol igazán kitüntető módon kezelték küldöttségünket. Közben egyeztettünk Grammanitsch úrral a Charta elnökével, aki jelezte, hogy hamarosan meglátogat bennünket, mert szeretne Nagycenkkel együtt pályázni egy Uniós projektre. A részletek majd később. A hivatalos ajándékozás nagyon frappánsan oldódott meg a polgármester úr által, és nagy sikert aratva franciául köszönte meg a település vendégszeretetét, és köszöntötte a polgármesterasszonyt.
Ezután az a megtiszteltetés ért minket, hogy felkértek jövő januárban, mutassuk be egy régiós ünnepség keretében hazánkat, annak történelmét, kultúráját és főzzünk valami igazán hazai ételt. Mi elfogadtuk a meghívást. Ennek önkormányzati kötelezettsége nincs, mert a helyi Friends of Europe elnöke a meghívó, és ez teljesen mértékben önköltséges.

 

Egyébként az utazás önköltsége egy főre lebontva, tehát ami saját finanszírozás , kb.320 Euro volt.
Ebben benne van a repülőjegy önrésze, a párizsi tömegközlekedés a gyorsvasútig, a gyorsvasúti jegy Poitiers-be oda-vissza ill. az ajándékok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2020
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok