Ma 2021. október 27. szerda, Szabina napja van.

 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2014-10-30] Vadászlovaglás: Szenvedély és munka
Halasi Endre és Szekendy Katalin már több mint másfél évtizede szerveznek Nagycenken vadászlovaglásokat. Az idén ősszel tizenhét lovas vett részt ezen eseményen, mely a lovak számára teljesítményvizsga is egyben.

 - Izgalmas idegen lovak közt, idegen terepen a váratlanul kiugró "Rókát" megkergetni! Ezentúl lehetőséget ad a találkozásra, a lótartás hétköznapi nehézségei mellett ünnepnek számít - mondja lelkesen Halasi Endre a vadászlovaglásról.
Halasi Endréék már több mint másfél évtizede házigazdái a nagycenki vadászlovaglásoknak.

 
A kastélytól induló lovas társaság a Hársfasoron végighaladva a Fertő-menti dombsor gerincére, Kisbozra jut, ott kis pihenő után visszaindulnak Nagycenkre. A lesben álló, majd előugró „Rókát" vágtában próbálják utolérni. A végén az nyer, aki egy sík gyorsasági versenyen a leggyorsabb, ezúttal a kapuvári Sipőcz Bence lett az első.
- Az idén 17 lovas vett részt a lovagláson. Voltak környékbeliek, de érkeztek Harkáról, Zircről, Kapuvárról és Kecskemétről is. A kialakult gyakorlat az lett, hogy meghívás alapján jönnek a lovasok (ismeretség vagy referencia), és a részvételhez megfelelő ló és megfelelő, kulturált lovastudás is szükséges.
Zömmel magyar lovak, Kisbéri és Mezőhegyesi félvér a legjellemzőbb az ilyen lovas eseményeken, a kísérőfogatban Nonius.
-A Mezőhegyesi félvér - más néven Furioso-North Star - fajta eredeti tenyészcéljában is szerepel, hogy jó „vadászló" legyen: nagyobb tömege, kitartása, gyorsasága és kiváló idegrendszere alkalmas arra, hogy egy nehezebb lovast is egész nap, nehéz terepen gyorsan és biztonságosan végigvigyen. Ezt a hagyományos tenyészcélt, kipróbálást elevenítjük föl már harmadik éve azzal, hogy Tenyésztő Egyesületünk teljesítményvizsgaként kezeli a vadászlovaglást és az annak másnapján megrendezett tenyészszemlét és lovas alatti bemutatást - ahol idén már 10 ló szerepelt - tette hozzá Halasi Endre.
A sík gyorsasági versenyt a Köves erdő aljában tartották. A szervezők köszönetüket fejezik ki a nagycenki gazdáknak, hogy ráengedték földjeikre a lovasokat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2021
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok